Kombucha is dé nieuwe trend, je kan het in de meest hippe barretjes vinden, voorzien van de meest fancy flesjes. Maar eigenlijk is het al eeuwenoud. Het is een gefermenteerde koude thee die gekweekt wordt met een zwam en dat levert een super gezonde drank op die onze darmflora ten goede zou komen. En een goede darmflora is cruciaal voor een goede gezondheid. Ze dragen bij aan een goede spijsvertering, minder inflammatie en zelfs gewichtsverlies.

Maak zelf sinaasappel en gember kombucha

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat heb je nodig?

  

 

·         2,5 liter water

·         4 - 6 Theezakjes (waarvan 2 zwarte theezakjes)

·         225 g witte suiker

·         1 Kombuchazwam*

·         300 ml kombuchathee uit een vorige batch of 3 eetlepels ciderazijn

·         Gember ongeveer 5 cm lang

·         350ml vers sinaasappelsap

·         Sinaasappels (optioneel)

  

 Zo maak je het: 

 

1. Breng 2,5 liter water aan de kook. Zet het vuur uit en voeg 225 g witte suiker en 4-6 theezakjes toe en roer. Laat het 15 minuten staan voordat u het verwijdert.


Laat het mengsel verder afkoelen tot het op kamertemperatuur is.

 2. Voeg dan 300 ml Kombucha-thee toe uit een vorige batch of gekocht (of 3 eetlepels ciderazijn). Giet in de Kilner® Kombucha-dispenser.

  

 

 

 

 

 

 

3. Leg de kombuchazwam met propere handen op de vloeistof

 4. Plaats de neteldoek op de bokaal en bind vast met een touwtje. Zet weg op een donkere plaats en laat 1 tot 2 weken fermenteren.
 
  

5. Als je eenmaal de gewenste smaak hebt, verwijder je met propere handen de neteldoek en zwam.
  

6. Rasp de gember en voeg samen met het sinaasappelsap toe aan de kombucha thee. Voor een extra frissen sinaasappelsmaak, voeg je naar wens ook schijfjes sinaasappel toe.
  

7. Laat dit 2 tot 4 dagen trekken op kamertemperatuur tot je de gewenste smaak hebt.
  

8. Laat dit 2 tot 4 dagen trekken op kamertemperatuur tot je de gewenste smaak hebt.
  

9. Bewaar de zwam samen met een kleine hoeveelheid Kombucha thee in een bokaal, klaar voor gebruik voor je volgende batch.
  

 
 

 
   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

TIP: 

Gebruik geen metalen gereedschappen tijdens het proces omdat metaal kan reageren met de zwam en de fermentatie hindert. 

 

 

* Er zijn een aantal verschillende manieren om een Kombuchazwam te krijgen; je kunt er online een kopen of, nog beter, je kunt er zelf een maken. De eenvoudigste manier om een zwam te maken is door een flesje Kombucha te gebruiken, dit kan je in bijvoorbeeld vinden op www.fermdrinks.eu of in verschillende bio-winkels. Giet het gewoon in een glas en bedek het met een neteldoek. Zet een aantal weken opzij in een warme omgeving en de vloeistof zal je eigen zwam produceren.